Zebrán ütöttek el egy futónőt Borsodban – videó

Megosztás

A baleset következtében a sértett csonttörésekkel járó, maradandó fogyatékosság hátrahagyásával gyógyuló súlyos sérüléseket szenvedett.

A Debreceni Regionális Nyomozó Ügyészség maradandó fogyatékosságot eredményező közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt vádiratot nyújtott be a Sátoraljaújhelyi Járásbíróságon – olvasható az Ügyészség közleményében.

Tavaly június 29-én reggel egy szolgálaton kívüli hivatásos állományú rendvédelmi dolgozó autóval közlekedett egy Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei városban.

A vádlott egy kereszteződéshez érkezett, ahol jobbra akart kanyarodni. Ugyanehhez az útkereszteződéshez a vádlottól jobbra lévő járdán futva közelített a sértett, aki egyenesen kívánt áthaladni a zebrán. A forgalmat lámpa irányítja, ami mindkettőjüknek zöldet mutatott, így a bekanyarodó vádlottnak elsőbbséget kellett volna adnia az áthaladó gyalogosoknak.

A sértett megkezdte futva az áthaladást a zebra szélén, miközben kikerült egy vele szemből érkező, kerékpárját toló gyalogost.

A vádlott látta, hogy a zebrán áthalad a kerékpárját toló gyalogos, azonban nem állt meg, hanem járművét úgy kormányozta, hogy közvetlenül a gyalogos mögött el tudjon menni. Eközben a vádlott figyelmetlensége miatt nem észlelte a sértettet, aki az ütközésig a zebrán már több, mint 5 métert megtett és kanyarodás közben őt a gépkocsi elejével elütötte.

A baleset következtében a sértett csonttörésekkel járó, maradandó fogyatékosság hátrahagyásával gyógyuló súlyos sérüléseket szenvedett.

A balesetről egy videót is közzétett az Ügyészség, amely ide kattintva tekinthető meg.

A közlemény hangsúlyozza, hogy a zebrán áthaladó gyalogosnak a járművekkel szemben elsőbbsége van. Ugyancsak elsőbbsége van – zebra hiányában is – az útkereszteződésnél áthaladó gyalogosnak azokkal a járművekkel szemben, amelyek arra az útra kanyarodnak be, amelyen a gyalogos áthalad.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek